Aan het woord……..Jan Cees Rutgers

Back2School staat ook open voor gastbloggers. Mensen, vanuit onderwijs sector (leerkrachten, beleidsmakers, adviseurs, innovators……..) die hun pleidooi kunnen houden voor of tegen het onderwijs. Ik stel ze enkele vragen en hun antwoorden worden gepubliceerd in de rubriek “Aan het woord…..”. Ik ben bijzonder blij dat Jan Cees Rutgers de aftrap wil verrichten als eerste in hopelijk een lange reeks. Jan Cees, bedankt!

Jan Cees RutgersJan Cees Rutgers, Hoofd Diensten bij het Vechtdal College en eindverantwoordelijk voor ICT, Facilitaire Zaken, Leerlingenadministratie en Bedrijfscommunicatie (PR). Tevens is Jan Cees voorzitter adviesgroep Kennisnet VO.

Meer weten over Jan Cees: www.jcrutgers.nl en http://www.linkedin.com/in/jcrutgers

Stelling: De strategie van OCW op onderwijs is zo duidelijk dat je daaruit kunt afleiden welke kennis en vaardigheden nodig is om die strategie te realiseren.

Ik zal eerlijk zijn: ik heb de strategie niet paraat. Dat zegt iets over mij, maar ook over OC&W. Ik heb dit dus maar eens opgezocht. Van hun site word je niet veel wijzer. Aan de ene kant het verhaal over onderwijstijd. Aan de andere kant meer vrijheid en ruimte voor de scholen. Hoe valt dat te rijmen? Je komt kreten tegen als “ambitie, betrokkenheid, duurzame basis, focus, leer- en werkplezier, ruimte krijgen en aangrijpen, samenwerken, talenten centraal, vertrouwen, waardering”.
In het algemeen geldt overigens dat je uit strategie niet direct kan afleiden wat dat concreet voor het primaire proces betekent 😉

Wordt er in het onderwijs substantieel geïnvesteerd in innovatie?

Nee. Het grootste deel van het budget gaat naar de salarissen. Daarna naar de exploitatie. Een R&D afdeling met bijbehorend budget zal zeldzaam zijn in het VO. De noodzaak om je product te innoveren is ook niet zo aanwezig. Je kan de leerplicht vergelijken met gedwongen winkelnering. Wel zie ik meer aandacht voor innovatie in diverse initiatieven (bijvoorbeeld durven delen doen, maar ook een nieuwe opleiding ‘Master of Learning & Innovation Sustainable Educational Change’.

Is de kennis over web2.0 voldoende aanwezig binnen het gehele onderwijs?

Nee. Er is slechts een select gezelschap bezig met web 2.0. De meesten hebben geen flauw idee waar je het over hebt als je RSS, twitter of social bookmarking noemt.

Heb je zelf een goed voorbeeld van gebruik web2.0 binnen onderwijs?

http://europeinfuture.ning.com. In het kader van een internationaliseringsproject hebben we een Ning omgeving opgezet. Er zijn 250 leden uit Finland, Polen, Duitsland, Turkije en Nederland.

Hoe wordt functionele samenwerking met anderen binnen onderwijs sector gestimuleerd door OCW?

Ook hier komt er geen concreet voorbeeld bovendrijven. Ik zie wel regionale samenwerking, initiatieven via Kennisnet (ambassadeursprogramma) en op het gebied van digitalisering van leerstof.

Wordt er voldoende gezocht naar synergie (1+1=3)?

Ik geloof niet in synergie. In mijn ‘vorige leven’ heb ik een aantal overnames en fusies meegemaakt waar synergie een sleutelwoord was. Het sommetje 1+1=3 geldt wel voor de energie die dat kost. Ik geloof meer in participatie, delen en samenwerken. Wij kunnen hierbij nog veel leren van de ‘homo zappiens’, ‘generatie Y’ of ‘Einstein generatie’.

Waarom zouden professionals de stap moeten maken van bedrijfsleven naar onderwijs?

Op dit moment: baanzekerheid 😉 Het is goed voor het onderwijs dat de gevestigde ‘betekeniseilanden’ eens flink worden opgeschud. En je leert er zelf ook veel van. Het vergroot de kansen en mogelijkheden voor delen en samenwerken met bedrijven en onderwijsinstellingen. Bovendien kunnen deze zijinstromers hierin een belangrijke rol spelen doordat ze hun ervaringen kunnen inbrengen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s