Mind the Gap!

De economie ging als een trein afgelopen jaren. Soms stapten mensen van bedrijfsleven uit deze trein om even te stoppen bij het station “Onderwijs”. Zij gaven dan bijvoorbeeld les op een middelbare school. Echter, je kon nooit geheel op hun vertrouwen want als zij harde deadlines hadden zakelijk dan belden ze af en stopten niet bij het station “Onderwijs”. Het gevolg dat er vele lessen uitvielen als gevolg van deze parttime onderwijzers. Niet een ideale situatie maar de intentie om uit te stappen op station “Onderwijs” was er.

De trein is als gevolg van de recessie, de crisis, langzamer gaan rijden. De grote vraag is nu, gaan de mensen nog de trein uit of hebben ze andere prioriteiten? En moeten ze gewoon nu eerst zorgen dat de trein blijft rijden? En wat gebeurd er met station “Onderwijs”?

Enkele weken geleden werd het rapport “Stand van Educatief Nederland 2009” door de onderwijsraad gepresenteerd. Hierin schrijven ze het zorgen voor goed onderwijs de verantwoordelijkheid van alle burgers is, met name de maatschappelijke voorhoedes uit bedrijfsleven, politiek, sport en cultuur kunnen een grotere rol spelen in het onderwijs. De raad beveelt aan dat ervoor moeten worden gezorgd dat het bedrijfsleven zich meer moet interesseren en identificeren met onderwijs.

Maar als nu het bedrijfsleven zich in zwaar weer bevind als gevolg van de crisis?
Wat gaat een organisatie dan doen?

Een organisatie zal eerst moeten zorgen dat ze het hoofd boven water houden. Het gaat een pauze inlassen, ofwel innovatieve projecten worden in de koelkast gelegd. Er volgt een reorganisatie, er zullen mensen moeten worden ontslagen, nog steeds via het last-in-first out principe. Waar gaan deze mensen heen? Zijn dit de mensen die het onderwijs in zullen gaan? Wat zou hun motivatie zijn? Ik vrees dat dit niet de mensen zijn waar het onderwijs op zit te wachten. Onderwijs is niet hun eerste keuze maar een oplossing uit nood geboren, er moet tenslotte ook brood op de plank komen.

Mooi rapport van onderwijsraad maar hoe krijgen we de zgn. voorhoede uit bedrijfsleven wel op station “Onderwijs” en niet de drop-outs? Het gat tussen de trein en het station lijkt door de crisis groter geworden, dus “Mind the Gap”.

Een gedachte over “Mind the Gap!

  1. Pingback: TOP40: Met stip gestegen, de zij-instroom « Back2School

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s