Doet uw bestuur ook aan blind daten?

Het tekort aan directeuren in het basisonderwijs wordt de komende jaren steeds nijpender.

Er ontstaan steeds meer vacatures als gevolg van de vergrijzing in het directeurs gilde. Er wordt de komende vijf jaar een verdubbeling van het aantal vacatures verwacht.

Wat ik me kan voorstellen is dat er bij een stichting een personeelsbeleid is. Hieruit kan men zien dat er naast leerkrachten ook een uittocht van directeuren gaat aankomen. Ze gaan vervolgens een dure advertentie plaatsen in een landelijk dagblad en hopen dan dat ze de geschikte kandidaat voor opvolging directeur gaan vinden.

Waarschijnlijk zitten ze daarna in een database te spitten, of brieven te lezen om tot een selectie van kandidaten te komen voor de functie “Directeur”.

Een lastige taak, want hoe haal je nu de juiste persoon eruit die dadelijk de klus kan gaan klaren?

Vele mensen zullen waarschijnlijk al afvallen vanuit een eerste screening op basis van hun brief en CV, maar hoe kun je mensen beoordelen op basis van papier?

Achter een CV en een brief zit een mens, ieder met een persoonlijk verhaal.

Maar ja, dat verhaal staat vaak niet in een CV.

En als je dan kandidaten heb gevonden en de eerste gesprekken vinden plaats dan heeft dit iets weg van een blind date. Maar hoeveel duurzame relaties zijn er ontstaan uit een blind date?

Het aanbod aan banen binnen het onderwijs is aan het stijgen. Als de banen voor het oprapen liggen dan zullen organisaties beter hun best moeten doen om de juiste mensen binnen te halen. Persoonlijk geloof ik niet meer in solliciteren en denk ik dat vacatures meer opgevuld gaan worden vanuit (sociale) netwerken, het is maatwerk!

Beste schoolbesturen, als jullie op zoek ben naar een nieuwe directeur neus eens wat rond op het internet, volg discussies op sociale media, lees de persoonlijke verhalen en ga actief op zoek naar de jullie ideale directeur en misschien vind je hem!

Gaan de rollen omgedraaid worden? En moeten scholen dadelijk gaan solliciteren?

Bekend met sollicitatie proces Herman Finkers? 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s