Help, ik heb een ICT allergie!

Nee, ik ben niet ziek! Maar af en toe krijg ik van die kriebels, gaan nekharen recht overeind staan, krijg ik net nog geen uitslag ……maar waarom?

Heel lang geleden wist mijn vader een computer op de kop te tikken. Hoera, daar was hij dan mijn eerste computer – een PET Commodore. Vol trots werd hij in mijn studeerkamertje gezet, nou jongen veel plezier. Al snel kwam ik er achter dat ik er eigenlijk niets aan vond. Je kon er eigenlijk niets mee, moest zelf nog programmeren en je zat met wat cassette bandjes te klooien. Ook kwam ik ineens in contact met allerlei rare typetjes op school die over “bites en bytes” praatten. Sorry maar not my piece of cake. De PET was niet aan mij besteed omdat ik er totaal geen toepassing voor zag. Als gevolg van een verschrikkelijk handschrift werd ik jaren later gedwongen om mijn afstudeerscriptie te schrijven op de computer met Wordperfect. Toen werd de computer pas echt interessant omdat ik hierdoor een mooi stageverslag kon maken. Privé zag ik nog niets in de computer behalve voetbalverslagen schrijven voor de vereniging. Ik kreeg steeds meer grip op de programma’s zoals Excel, Powerpoint, Photoshop…. ..Niemand vond mij een ITer omdat ik niet praatte over “bites en bytes” en ook geen computer bladen las. Als mijn computer vast liep dan haalde ik er iemand bij , die vaak een totaal andere taal sprak. Geen idee, waar die het over had en wat hij deed. Sterker, nog ik wilde dat ook niet weten, mijn computer moest werken en wilde absoluut niet weten hoe!

Nu jaren later, weet ik dit nog steeds niet. Installeren van nieuwe software gaat nog net maar vraag me niet hoe het zit met het intern geheugen of waarom de server eruit ligt. Het is mij altijd gegaan om het primaire proces en daarvoor gebruik je een scala van middelen, zoals ICT. Altijd kijk ik naar wat mijn doel is en dan ga ik daar de juiste middelen voor inzetten om mijn doel te bereiken. In de loop van de tijd heb ik steeds meer kennis gekregen over de middelen, zoals social media en hou ik me dus ver weg van ICT infrastructuur, hardware ofwel “harde” ICT. Wat ik doe is geen ICT! En toch weet men mij altijd weer in dat hokje te plaatsen en waarom? Omdat ik goed met powerpoint om kan gaan? Omdat ik veel op het internet zit? Hoe kom ik van die stempel af?

Tijdens de kennismakingsbijeenkomst van de opleiding had ik een presentatie gemaakt om mezelf te introduceren. Vervolgens werd mijn hulp ingeroepen toen er een filmpje niet afgespeeld kon worden, sorry geen idee! Maar deze presentatie leverde gelijk weer een ICT stempel op, dit twitterde ik en hierop werd snel veel gereageerd door volgers en werd zelfs een cartoon gemaakt door @puckvanw (dank!).

Wat is het toch dat mensen gebruik van multimedia associëren met ICT? Of waarom krijg ik hier nou rillingen van? Het gaat mij absoluut niet om de techniek! We hebben jarenlang techniek naar binnen gebracht bij organisaties maar ook binnen de school. In feite kun je de techniek vergelijken met de rails. Om een trein te laten lopen moet er rails liggen, als de rails niet goed ligt dan ontspoord de trein en komen de passagiers niet bij hun bestemming aan. Het gaat mij absoluut niet om de rails, het beheer van de rails (infrastructuur) moet worden uitbesteed. Een ICT coördinator op school zou zich alleen bezig moeten houden met het begeleiden van de treinen zodat de passagiers (leerkrachten) op de juiste trein stappen om bij hun bestemming (leerdoelen) te komen. Maar klopt de term “ICT coördinator” dan nog? Moeten we deze term, zeker met oog op functiemix, niet gaan herijken? En kunnen we niet beter spreken van een “Onderwijs & Multimedia” specialist?

Dieter Möckelmann schreef op “ictnieuws” in 2008 al een artikeltje over dit onderwerp:

“Het is bijna zover, de term ICT heeft zichzelf bijna de das omgedaan. Sinds 1999, toen de ICT-er echt aan de bak moest is het alleen maar minder goed gegaan met het ICT-coördineren; hij werd systeembeheerder. Het hele ICT-gebeuren kwam op het bordje van de technische leek. Nu, in 2008, zien we dat we de term ICT bijna niet meer los van de techniek kunnen zien. En dat is erg jammer, aangezien men in het onderwijs niets met dat soort techniek te maken wil hebben. Tijd voor onderwijs met de computer en niet met de computer onderwijs proberen te maken; tijd voor Multimedia. Je ziet het al met de digiborden, maar de APPLE TV’s en Multimedia Harddisks zullen vaker te zien zijn in het onderwijs. Techniek de deur uit!.”

Zouden leerkrachten zich herkennen in mijn ICT allergie?

NOTE:
Marcel heeft internationale kennismanagement programma’s ontwikkeld en geïmplementeerd voor grote merken. Door deze rijke ervaring weet hij hoe grote organisaties opereren. Daarnaast weet hij ook heel goed hoe vanuit bedrijfsdoelstellingen de vertaalslag te maken naar kennismanagement programma’s. Zijn specialisme is online kennisdeling, oftewel optimaal gebruik maken van intranet, internet, portals en web 2.0 applicaties. Hierbij maakt hij gebruik van zijn expertise in marketing, communicatie en kennismanagement.

8 gedachtes over “Help, ik heb een ICT allergie!

  1. Pingback: Angst voor de techniek - Ennuonline

  2. Pingback: De angst voor de techniek | En Nu Online

  3. Hoi Marcel,

    Het aardige is dat we tegenwoordig om onze doelen te bereiken vaak gebruik maken van technologie. Dat mag je wat mij betreft ook zo benoemen. Het verbaast me dat collega’s in de VS -die we in Nederland graag ten tonele voeren als échte onderwijsvernieuwers- zonder aarzeling spreken over technology. En terecht, want dat is het nou eenmaal. We moeten zaken niet tegen elkaar uitspelen, en aangeven wat voorop staat: doelen bereiken. En dat technologie daarbij prima kan ondersteunen is gewoon mooi meegenomen.

    En BTW: ik hoop dat je je helemaal kwijt kunt in je nieuwe baan als schoolleider!

  4. Pingback: De angst voor de techniek | Online Faciliteren en meer

  5. ICT = informatie en communicatie technologie. Technologie moet in dit geval worden opgevat als “dinges met een stekkertje”. Ik heb het nooit opgevat als “techniek over info-dinges en geklets”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s