Inspiratie – Loslaten om te overleven

In de rubriek “Inspiratie” vind je activiteiten, filmpjes, boeken, mensen……… welke ik op mijn reis “Back2School” ben tegengekomen. Laat je ook inspireren!

Paul de Blot, Hoogleraar Business Spiritualiteit spreekt over “het loslaten om te overleven”. Ieder levend wezen wordt geboren en gaat dood maar daarna word je opnieuw geboren, na een herfst wordt het ook weer zomer.

Bomen maken een seizoen door. In de zomer bloeiend en levend. In de herfst gaan ze dood. Ze staan stil in de winter. Om het jaar daarop groter en mooier weer tot leven te komen. De natuur gaat dood. Een mens verdomt het om dood te gaan en los te laten. Zij blijft vasthouden aan wat is.

In het onderwijs is er een angst voor verandering, angst om los te laten. Men houdt zich vast aan het verleden, aan wat ooit succesvol is geweest, aan de succesformule, aan kritieke principes die nu niet meer werken, aan waarden en normen, regels, het bekende, de succesformule. Men bijt zich vast in het systeem en gaat zich dan er naar gedragen. Veel leerkrachten en directies blijven in de herfst leven en leven in angst en durven niet los te laten.

Loslaten betekent dat je de mogelijkheid creëert om opnieuw te dromen en je open te stellen voor nieuwe zaken, nieuwe contacten, nieuwe netwerken, nieuwe ideeën. Waardoor je een netwerk krijgt en jou dit in de gelegenheid stelt om weer te groeien en te overleven als leerkracht, directie en school.

Bekijk deze inspirerende speech van Paul de Blot.

Loslaten is het grootste geheim van de droom. Je moet kunnen loslaten om opnieuw te kunnen dromen. De mensen die niet kunnen loslaten overleven het niet.

Wanneer gaan we weer dromen?

2 gedachtes over “Inspiratie – Loslaten om te overleven

  1. Pingback: Inspiratie – Loslaten om te overleven | Scoop.it speciaal voor Els | Scoop.it

  2. Pingback: Paniekvoetbal in het onderwijs « Back2School

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s