Inspiratie – Het beste van TED (Zomergasten Deel 1)

Zondag 25 juli start VPRO’s Zomergasten weer. Een avondvullend interviewprogramma waarin bekende Nederlanders in de gelegenheid worden gesteld om hun favoriete televisieavond samen te stellen. Aan de hand van door henzelf gekozen beeldfragmenten wordt de gast drie uur lang geïnterviewd. Stel je mag jouw favoriete fragmenten uitkiezen, welke zou je kiezen? Wat zou ik kiezen? Bekijk hieronder mijn keuze’s van TED.


SHUKLA BOSE: TEACHING ONE CHILD AT A TIME
Waarom? Shukla Bose laat zien dat het niet uitmaakt waar je wieg heeft gestaan. Ze laat zien dat niets onmogelijk is en geeft kinderen uit sloppenwijken een kans om zich te ontwikkelen. Mensen hebben vaak vooroordelen, als we deze nu eens opzij zetten?

KEN  ROBINSON SAYS SCHOOLS KILL CREATIVITY
Waarom? Talent wordt kwistig verspild, vindt de Sir Ken Robinson. Kinderen worden te veel opgeleid als goede werkers in plaats van creatieve denkers. Talenten worden niet herkend omdat vooral gefocust wordt op het ontwikkelen van abstract denken. Leerlingen die uitblinken in andere talenten, hebben dikwijls een moeilijke tijd op school. Sir Ken Robinson breekt een lans voor deze leerlingen en zet zich af tegen het huidige onderwijssysteem.

KEN  ROBINSON: BRING ON THE LEARNING REVOLUTION!

SUGATA MITRA SHOWS HOW KIDS TEACH THEMSELVES
Waarom? Sugata Mitra bewijst dat kinderen goed van elkaar kunnen leren zonder inmenging van een volwassenen.

ADORA SVITAK: WHAT ADULTS CAN LEARN FROM KIDS
Waarom? Wonderkind Adora Svitak zegt dat de wereld “kinderachtig” denken nodig heeft: gedurfde ideeën, wilde creativiteit en vooral optimisme. De grote dromen van kinderen verdienen grote vooruitzichten volgens haar, te beginnen met de bereidwilligheid om zowel ván kinderen als óm kinderen iets te leren.

SALMAN KHAN: LET’S USE VIDEO TO REINVENT EDUCATION
Waarom? Salman Khan vertelt over “flipping the classroom” waarbij je “huiswerk” in de klas maakt en studenten les krijgen door video colleges on demand thuis. De school wordt dus de ontmoetingsplek!
https://ted.com/talks/view/id/1090

CAMERON HEROLD: LET’S RAISE KIDS TO BE ENTREPRENEURS
Waarom? Ondernemerschap betekent keuzes durven maken, moedig zijn en risico’s durven nemen en dus durven de gebaande paden te verlaten, veiligheid van het bekende even achter zich te laten om te kunnen leren van nieuwe ervaringen. Maar wat leren we op school?

CARLONI CASEY: LOOKING PAST LIMITS
Waarom? Eenmaal een label opgeplakt, altijd een label? Caroline Casey vraagt ​​ons allen verder te kijken dan de grenzen die we denken dat we hebben.

SIMON SINEK: HOW GREAT LEADERS INSPIRE ACTION
Waarom? Een andere kijk op PR! WHY, HOW, WHAT…..Vertel als school over wat je gelooft, dan trek je diegenen aan die geloven wat jij gelooft. Laat de buitenwereld zien waarom je iets doet als school, hoe je dit doet en dan pas wat je doet.
https://ted.com/talks/view/id/848

CHRIS LEHMAN: EDUCATION IS BROKEN
Waarom? Hoezo is er iets mis met het onderwijs systeem?

JAMIE OLIVER: TEACH EVERY CHILD ABOUT FOOD
Waarom? Ouders gaan hun kinderen overleven als er niet anders wordt gegeten. Jamie Oliver vertelt dat de eetcultuur moet veranderen, omdat er nu teveel mensen sterven door ziektes die veroorzaakt worden door verkeerd eetgedrag. Dus, geen snacks op scholen!

3 gedachtes over “Inspiratie – Het beste van TED (Zomergasten Deel 1)

  1. Pingback: Inspiratie – Het beste van Youtube (Zomergasten Deel 4) « Back2School

  2. Pingback: Inspiratie – Het beste uit de muziek (Zomergasten Deel 3) « Back2School

  3. Pingback: Inspiratie – Het beste van het witte doek (Zomergasten Deel 2) « Back2School

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s