Inspiratie – Het beste van het witte doek (Zomergasten Deel 2)

Zondag 25 juli start VPRO’s Zomergasten weer. Een avondvullend interviewprogramma waarin bekende Nederlanders in de gelegenheid worden gesteld om hun favoriete televisieavond samen te stellen. Aan de hand van door henzelf gekozen beeldfragmenten wordt de gast drie uur lang geïnterviewd. Stel je mag jouw favoriete fragmenten uitkiezen, welke zou je kiezen? Wat zou ik kiezen? Bekijk hieronder mijn keuze’s van het witte doek.


PAY IT FORWARD

Waarom? Het idee van de hoofdrolspeler is gebaseerd op geven aan een andere zonder daar iets voor terug te krijgen. Als je wordt geholpen door een ander dan moet jij ook weer drie anderen helpen. Op deze manier ontstaat er dus een beweging van allemaal goede daden.  Een mooie film, stel je nu eens voor dat we dit ook in het onderwijs voor elkaar kunnen krijgen.
Relateerde Back2School Blog: Pay it Forward (2009)


INVICTUS
Waarom? Indrukwekkende film over het leven van Nelson Mandela en een “must see” voor schoolleiders, onderwijs managers. Nieuwe leiders overbruggen tegenstellingen door voorbeeldgedrag, respect, wijsheid, nederigheid, overtuiging en verstaan de kunst van verbinden van mensen. Invictus, wat zoveel als ‘onoverwinnelijk’ betekent, is een gedicht uit 1875 geschreven door William Ernest Henley.

INVICTUS

Out of the night that covers me
Black as a pitt, from pole to pole
I thank what ever God may be
for my unconquerable soul
Matters not how straight the gate
How charged with punishment they strawl
I am the master of my fait
I am the captain of my soul


INTO THE WILD
Waarom? Een film gebaseerd op het gelijknamige boek van Jon Krakauer over het waargebeurde verhaal van Chris McCandless.

Wayne Westerberg: Yeah. What are you doing when we’re there? Now you’re in the wild, what are we doing?
Christopher McCandless: You’re just living, man. You’re just there, in that moment, in that special place and time. Maybe when I get back, I can write a book about my travels.
Wayne Westerberg: Yeah. Why not?
Christopher McCandless: You know, about getting out of this sick society. Society!
Wayne Westerberg: [coughs] Society! Society! Christopher McCandless: Society, man! You know, society! Cause, you know what I don’t understand? I don’t understand why people, why every fucking person is so bad to each other so fucking often. It doesn’t make sense to me. Judgment. Control. All that, the whole spectrum.
Well, it just…

Wat gebeurd er als we allemaal uit het onderwijs systeem zouden stappen?

Relateerde Back2School Blog: Beren op de weg, volg je hart gebruik je hoofd (2010)

THE GREAT DEBATERS

Waarom? De film vertelt het waargebeurde verhaal van een leraar op een zwarte school in het conservatieve Texas van 1935. Door middel van het woord, het debat, ziet de leraar kansen om als groep aan aanzien te winnen. En misschien wel veranderingen in gang te zetten… Zijn we nu ook niet op zoek naar het debat, de dialoog binnen het onderwijs?


 

Lees ook: Inspiratie – Het beste van TED (Zomergasten Deel 1)

2 gedachtes over “Inspiratie – Het beste van het witte doek (Zomergasten Deel 2)

  1. Pingback: Inspiratie – Het beste van Youtube (Zomergasten Deel 4) « Back2School

  2. Pingback: Inspiratie – Het beste uit de muziek (Zomergasten Deel 3) « Back2School

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s