De tsunami in het onderwijs – een jaar later

Als het golft dan golft het goed
Niet te stuiten, niet te sturen
Duurt het dagen, duurt het uren
Als het golft dan golft het goed
(tekst: Huub van der Lubbe)

Een jaar geleden schreef ik over de onderstroom in het onderwijs in de blog “Wanneer begint de tsunamis in het onderwijs?”. Ik zag een proactieve “onderstroom” die sterker aan het worden was. Maar wat is er daar van terecht gekomen? Zijn de golven bij elkaar gekomen? Hebben we het kantelpunt geraakt?

Nu een jaar later maak ik de balans op. Golven komen en gaan maar er is zeker nog geen sprake van een tsunami in het onderwijs. Nieuwe initiatieven zijn weer gestart, die ieder hun eigen doel hebben.

Hieronder vind je weer een opsomming van initiatieven in de “onderstroom”:

Edushock

Edushock  is een oproep tot meer creativiteit en innovatie in het onderwijs. Onze wereld ervaart een nooit geziene verschuiving, een shift. Dat vormt een enorme uitdaging voor ons leervermogen. Wat we nodig hebben, is overvloedig in onszelf beschikbaar: brainpower of intellectueel vermogen! We moeten niet altijd naar nieuwe externe middelen zoeken om intellectueel vermogen te ontginnen. The key to the treasure is the treasure. De sleutel tot meer creativiteit ligt bij onszelf. Educatie speelt daarbij een hoofdrol. De grootste hefboom van jong talent vind je net in het onderwijs terug.

Innovatie in het onderwijs gebeurt het best van binnen uit. We moeten niet wachten op de volgende grote herstructurering. Met Edushock brengen we een brede waaier van pittige tips en tricks om het leren van de toekomst van onder uit tewijzigen. Ze zijn daarom vooral bedoeld voor de onder-wijziger. Een onderwijziger is in de eerste plaats een leerkracht, maar het kan ook een leerling zijn, een ouder, iemand van de schoolraad of zelfs het beleid.

Meer info: http://www.edushockexperience.nl/
Event: 7 Maart 2012

Innovatieplatform Onderwijs Anders

Binnen dit platform werken individuele leraren, scholen, schoolbesturen, opleidingsinstituten en begeleidingsdiensten samen aan antwoorden voor gedeelde vragen. Tegelijk ontstaat een digitaal steunpunt voor vernieuwing en versterking van ‘andere’ onderwijsconcepten. Het doel van het platform is kortweg: leren van elkaar, brengen naar elkaar, maken met elkaar en ondersteunen van elkaar.

Meer info: Onderwijs Anders
Event: 7 Maart 2012

Het Kind

Het platform HETKIND is voor iedereen die is toegewijd aan de ontwikkeling van kinderen en jonge mensen en ontpopt zich inmiddels als een inspiratiebron voor heel veel mensen. hetkind draagt een visie die past bij de snel ontwikkelende samenleving én bij de wetenschappelijke kennis over leren en menselijke ontwikkeling.

De visie van hetkind kent drie elementen:
1. Het zet de mens – en in dit geval het kind – centraal op grond van de overtuiging dat ieder kind/mens is toegerust voor zijn eigen ontwikkeling.
2. Er is een bepaalde leraar nodig en
3. (school)leiderschap om de randvoorwaarden te creëren.

De leidende principes van hetkind vormen geen methode, geen handboek. Ze zijn het fundament van een goede veelvormige onderwijspraktijk en bieden mogelijkheden om onderwijs met opvoeding en ontwikkeling te verbinden.
De principes zijn vertrekpunten. Er kan, zo stellen wij ons voor, op veel manieren invulling en vorm aan worden gegeven.

Zeven leidende principes

1. Goede onderwijspraktijk is talent- en ambitiegedreven
2. Goede onderwijspraktijk daagt uit tot zelfkennis, zelfsturing en verantwoordelijkheid
3. Leraar en leerling zijn full partners in leren
4. Onderwijs en opvoeding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden
5. De cultuur in groep en school verbindt en biedt een moreel kompas, ze is open, veilig en kent een toon van respect en vertrouwen
6. Goede onderwijspraktijk is deel van de samenleving, maar kenmerkt zich tegelijk door een zekere afstand en reflectie
7. De onderwijspraktijk en zijn uitgangspunten en resultaten worden getoetst en gelegitimeerd, in de eerste plaats ten dienste van de leerling en de school

Goed onderwijs vindt plaats in een lerende organisatie waarin leraren en ouders, maar ook de leerlingen zelf willen weten hoe zij ervoor staan. De keuzes die worden gemaakt ten behoeve van het onderwijsproces en de resultaten worden naar hen en naar overheden verantwoord.

Meer info: www.hetkind.org

The Crowd

The Crowd is een open professionele leergemeenschap, een netwerk en een platform voor onderwijsprofessionals die de regie voor een levenlang leren zoveel mogelijk in eigen hand willen houden en samen willen werken aan inspirerend onderwijs voor de toekomst. The Crowd is een kans voor zelfbewuste onderwijsprofessionals die;

1. Willen excelleren (meesterschap, leren van en met elkaar).
2. Vrij willen zijn om eigen keuzes te maken (autonomie, regie over eigen professionalisering).
3. Een bijdrage willen leveren aan het onderwijs van de toekomst (zingeving, onderwijs 3.0).

Mooi initiatieven in het onderwijsveld, maar vaak met dezelfde spelers. Iedere club heeft een eigen logo, een eigen shirt, een eigen identiteit…..Het lijkt wel de Nederlandse competitie van de onderwijsvernieuwing. Zelf trek ik graag het shirt aan van “het kind” maar als ik heel eerlijk ben trek ik liever het oranje shirt aan.

Het Nederlands elftal van de onderwijsvernieuwing, samen werken als een team, initiatieven verbinden, anders mogen zijn maar wel samenwerken aan dat doel – een mooie toekomst voor  onze kinderen waarin zij vol vertrouwen, gelukkig, stevig in hun schoenen staan, de wereld samen verder kunnen vormen. Wat zou er gebeuren als de initiatiefnemers van het Bendecafé, 7 Days of inspiration, droomschool, rijnlands onderwijs, denver groep, stad van morgen, edushock, het kind, onderwijs anders, the crowd de handen ineen slaan en gezamenlijk gaan voor die droom.

Wat zou het toch mooi zijn als dit Nederlands elftal kampioen wordt en daarmee de kinderen de grote winnaars zijn!

Kan iemand mij vertellen wanneer de rondvaart door de grachten is?

2 gedachtes over “De tsunami in het onderwijs – een jaar later

 1. het ‘zien’ en delen van overeenkomsten en verschillen articuleert de bewegingen.
  waarin variëren de initiatieven?
  * initiatieven binnen het onderwijs tot beïnvloeding van buiten af;
  * het kind voorop stellend versus de docent centraal stellend;
  * van onderwijs ontwikkelen, via ander onderwijs tot leren zonder ‘kaders’ of ‘systeem’ onderwijs;
  * van ‘specifieke hefboom’ naar ‘the whole system in the room’;
  * er is veel overeenstemming in ‘autonomie’, en los komen van bestaande gezag-systemen;
  * enzo…
  zijn hiermee voldoende voorwaarden gecreëerd om een (onderwijs) systemische ‘sprong’ (geen tsunamie) uit te lokken?

  zie ook:
  http://www.kaosprojects.nl/Nieuws/files/379cf5f0a21912953f8d3f3da49f3787-15.html

  groet: hans pollen

 2. Een grote stroom van samenwerking, een monovocale beweging hoeft niet perse beter te zijn dan verschillende polyvocale zwermpjes. De vooruitgang is dat al deze verschillende initiatieven dezelfde essentie over onderwijs in zich dragen. En mooi ook dat de spelers in de verschillende clubs over en weer hun verbindingen maken. De
  Kracht van de veelvormigheid is dat meerdere kleine initiatieven zich makkelijker zelf organiseren. Dat er geen vragen zijn over coördinatie aansturing en eigenaarschap. Dat ze snel kunnen rondzwermen . Dat er altijd wel ergens een initiatief is waarbij je je thuis voelt, een lijntje hebt, een podium kunt innemen. Een tsunami maakt vooral veel slachtoffers en veel kapot. Voetbalsupporters kunnen ineens veranderen in hooligans. Ik denk dat we met al die mooie kleine en grote events zorgen voor zoveel mogelijk besmetting en ideeenseks. Op 21-12-2012 staat THE gathering gepland. Ik ga ervan uit dat we daar het grote het is ons samen gelukt feest gaan vieren. Soort van
  Lowlands maar dan anders 😉 laten we vooral elkaar initiatieven bezoeken en pluggen. Ze zijn stuk voor stuk meer dan de moeite waard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s