Social Media Protocol op basis van vertrouwen in leerlingen

Het afgelopen schooljaar heb ik regelmatig geblogd over social media protocollen. In mijn visie past dit bij “Digitaal Burgerschap” zoals beschreven in het “Klavertje 4 Model”.  Digitaal burgerschap betekent dus dat we bewust en verantwoord met sociale media om weten te gaan (mediawijsheid), weten welke informatie je deelt met wie (privacy) en goed informatie op waarde weten te schatten door bronnen te checken maar ook samen afspreken over hoe je met elkaar wil omgaan, zoals ook beschreven in mijn blog “Lente in het onderwijs, weg met sociale media”.

Dit schooljaar werden scholen geconfronteerd met dreigtweets, bangalijsten, MS-13. Maar hoeveel scholen hebben hier echt last van gehad? Moet je als school nu alles dicht timmeren met juridische regels? Natuurlijk blijf je excessen houden maar moeten scholen hierop wachten? Er staat scholen niets in de weg om positief gedrag te stimuleren. Zoals hopelijk uit mijn eerder blogs te lezen is ben ik voorstander van een positieve insteek met een social media protocol waarin staat: gebruik je stem, lever een bijdrage, wees trots op je school, deel schoolnieuws, wees eerlijk, respecteer en betrek ouders/docenten/leerlingen, denk 2 keer na voordat je tweet, toon moed, wees open, gebruik je relaties uit je netwerk en wees een ambassadeur van je school!

De blog “Looking to create a social media or BYOD policy? Look no further” van Lisa Nielsen (The Innovative Educator) sluit hier perfect bij aan. Ze schrijft over de New Canaan High School,  een school die vooral werkt vanuit verantwoord gebruik social media. En dit blijkt te werken volgens Nielsen. Waar bij veel scholen protocollen in de kast verdwijnen, laat deze school zien dat de afspraken echt doorleefd en overgedragen worden aan alle nieuwe studenten en docenten, met de boodschap: “We vertrouwen je!”.

Ter afsluiting, zie hieronder de treffende verwoording van Nielsen. Kort samengevat: “stop met verbieden van sociale media en begin met onze kinderen met mobieltjes bij het onderwijs te betrekken om het beste uit ze te halen.”

Like it or not, technology and the internet are not only here to stay, but they have become necessary for our existence and success. Let’s stop making multiple, restrictive, device or media-specific policies that work well for lawyers and policymakers and let’s start making policies that are in the best interests of our kids.”

Een gedachte over “Social Media Protocol op basis van vertrouwen in leerlingen

  1. Pingback: Afgelopen week gelezen op het web (weekly) « Manssen.nl ~ "It's all in the Cloud!"

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s