GEZOCHT: Onderwijzigers

Onderwijziger is een initiatief van Lenteinhetonderwijs

Het aantal leraren in Nederland neemt sneller af dan de terugloop van het aantal kinderen (ontgroening). En dat is niet goed voor de kwaliteit van ons onderwijs en niet goed voor de toekomst van ons land. Scholen hebben dus maatregelen genomen als gevolg van de crisis.

leerlingen banen aantal banen
Basisonderonderwijs -1% -4,50% -5.808
Voortgezet Onderwijs 1% -2,30% -1.832
Mbo -0,80% -3,20% -1.225
totaal -8.865

Leraren zijn de motor van onze economie

 


Waar de crisis begon en hoe het is ontstaan daar mogen economen zich over buigen, maar dat onze kinderen het slachtoffer zijn wordt ook duidelijk gemaakt door de Amerikaanse president Barack Obama. Het aantal docenten in Amerika daalt ook drastisch. In zijn wekelijkse videoboodschap, zei hij: “it should concern everyone that right now — all across America — tens of thousands of teachers are getting laid off.”“The point is: teachers matter,”  zegt Obama. “One study found that a good teacher can increase the lifetime income of a classroom by over $250,000. A great teacher can change the course of a child’s life. So the last thing our country needs is to have fewer teachers in our schools.”De leerlingen zijn er klaar voor!

Een nieuw begin. Altijd maar zitten. Zitten te luisteren. Dat is hoe het hoort. Dat wat we gewend zijn. Maar het onderwijs staat stil. Terwijl de wereld aan ons voorbijgaat. Dus hier zit ik dan. Wie houd ik voor de gek?  Ik kan hier niet zo blijven zitten, met al die kansen die niet benut worden. Ik wil verder. verder dan het huidige. Een nieuw begin. Dit is het begin, meer ruimte voor ideeën , in een open sfeer en andere manier van omgaan. Geen onderdeel van de massa. Een individu. Iedereen vult elkaar aan. In een nieuwe methode. De leraar is meer dan alleen een zender, actief betrokken bij mijn proces. Werken in groepsverband. Zelf een onderdeel zijn van… “

De leraar van de 21ste eeuw

De rol van de docent is aan het veranderen. Waar vroeger de leraar degene was met de kennis, ligt de kennis tegenwoordig letterlijk op straat. Klassikaal kennis overdragen door leraren gaat verledentijd worden. De leraar van de 21ste eeuw zal veel meer optreden als coach,  begeleider van het leerproces en weet hoe sociale media op pedagogisch- didactisch verantwoorde wijze in te zetten.

Het onderwijs van de 21ste eeuw heeft leraren nodig van de 21ste eeuw. De echte innovatie in het onderwijs gebeurt momenteel van binnen uit. Er zijn genoeg leraren in onderwijsland die niet wachten op de volgende grote herstructurering. Deze leraren, ofwel onderwijzigers, steken hun hoofd boven het maaiveld uit. De term onderwijziger is afkomstig uit het boek Edushock en werd in Nederland geïntroduceerd bij Edushockexperience – Het Woodstock van het Onderwijs. Onderwijzigers vragen zich af hoe je met passie en plezier het leren van de toekomst kan vormgeven en hoe ze zich niet langer laten meedrijven met de stroom.

To tweet of niet….

Het grootste deel van de leerkrachten op basisschool De Kleine Beer tweet regelmatig over wat er in de klas gebeurt. Leerkrachten merken dat ouders het waarderen dat ze zo op de hoogte worden gehouden van wat er op school gebeurt. Tessa Zadelhoff, leerkracht groep 7/8 maakt regelmatig gebruik van sociale media zoals Twitter. “Het twitternetwerk zorgt voor input bij onze opdrachten, geeft feedback en nieuwe ideeën, maakt dat we kunnen samenwerken met andere klassen en brengt ons steeds weer bij nieuwe ervaringen” aldus Tessa. Ze heeft met haar project “Reisbureau Beartravel” meegedaan aan het programma Partners in Learning van Microsoft. Mensen mailden naar de klas naar welke Europese stad ze op vakantie wilden, met hoeveel personen, hoe ze op vakantie wilden, wat ze graag zouden willen doen in de stad. Leerlingen uit de Tessa’s klas gingen daarmee aan de slag en gaven met “Reisbureau Beartravel” echte reisadviezen. Het reisbureau was zo succesvol dat ze er een prijs mee heeft gewonnen mee heeft gewonnen. Ze was geëindigd als 2nd runner up in de categorie ‘extending learning beyond the classroom’ tijdens het Partners in Learning Global Forum in Washington. Haar groep 7 werkt nu bij aardrijkskunde rondom het thema Oost-Europa. Ze maken via het digibord een reisje met de Transsiberië Express, de langste spoorweg ter wereld. Ze reizen van Moskou naar Vladivostok, luisteren naar het geratel van de wielen van de trein en naar Russische radio-uitzendingen. Ook maken ze folders over bezienswaardigheden langs de route. Wil je meereizen? Dat kan via deze site.

Tessa vertelde haar verhaal bij “Lente in het Onderwijs” – kenniscarrousel 2, bekijk hier haar presentatie.

Een schatkist aan ideeën

Werk je in het onderwijs? Ben je op zoek naar toepassingen voor ICT/social media in de les dan moet je zeker de weblog van Herman Schie kennen! Herman brengt vele toepassingen onder de aandacht, toegelicht, stap voor stap beschreven en waar mogelijk van een voorbeeld en een demo voorzien. Bij een aantal toepassingen is zelfs een uitvoerige stap-voor-stap-handleiding toegevoegd. Kortom een must voor leraren van de 21ste eeuw!

Een greep uit de schatkist:

Op zoek naar nog meer inspiratie? Eind juni verschijnt het boek “Social Media op de Basisschool“. Het boek bevat verhalen over inspirerende leerkrachten, directeuren en één klassenouder. Hierin kunnen leerkrachten antwoord vinden op vragen zoals: Hoe combineer je wereldoriëntatie met sociale media? Hoe kunnen wiki’s je helpen bij je onderwijs? Hoe maak je de les spannender met QR-codes? Hoe maak je leerlingen mediawijs met een klassenblog? Hoe kun je apps benutten in de klas? Hoe stimuleer je creativiteit met sociale media? Hoe kun je Twitter in de klas gebruiken? Hyven met je groep, hoe doe je dat? Hoe laat je kinderen verhalen maken met podcasts?

Kortom, boordevol inspiratie voor leerkrachten om zich in te verdiepen tijdens de zomervakantie.

Volgend schooljaar hoop ik daarom nog meer verhalen uit de onderwijspraktijk van de 21ste eeuw te kunnen delen.

2 gedachtes over “GEZOCHT: Onderwijzigers

  1. Pingback: Zomergasten – Het beste uit de boekenkast (2012) « Back2School

  2. Pingback: Zomergasten – Het beste uit de muziek (2012) « Back2School

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s