De klas van 2028 – Inspire a generation

Barcelona (1992), Athene (2004), Londen (2012). Het kom niet vaak voor dat de Olympische Spelen zo dicht bij huis worden gehouden. Londen ligt hemelsbreed iets meer dan 300 kilometer vanaf de voordeur. Hoe vaak in je leven ben je zo dichtbij de spelen, het grootste sportevenement van de wereld? Misschien een “once in your lifetime” ervaring en wij waren er bij! En het was fantastisch!

“Meedoen belangrijker dan winnen?“
Een uitspraak die vaak wordt gebruikt bij sportwedstrijden en door velen verkeerd wordt geïnterpreteerd. De volledige uitspraak van Pierre de Coubertin luidt namelijk: “Het belangrijke in het leven is niet de triomf, maar de strijd, het essentiële is niet om te hebben gewonnen maar om goed te hebben gestreden.” Het gaat dus om de strijd, de wil om te winnen. Een Olympische medaille win je niet altijd omdat je de beste bent. Nee, het is een combinatie van talent, doorzettingsvermogen, discipline, techniek en tactiek. Hiervoor heb je ambitie en ruimte nodig om aan je droom te kunnen werken.

Judo is een sport waar winnen en verliezen heel dichtbij elkaar ligt, even niet opletten en je wordt gevloerd door een mindere judoka. Het overkwam Edith Bosch, Marhinde Verkerk en Henk Grol. Verkerk verloor in de kwartfinale van de Britse Gemma Gibbons door een persoonlijke fout. De Britse steeg boven zichzelf uit gedragen door het super enthousiaste thuispubliek. Grol ging voor goud. Hij kwam niet naar de spelen om mee te doen, maar ook hij ging onverwacht onderuit tegen een mindere tegenstander. In zijn tweede partij viel zijn droom in diggelen. Hij was zijn wil om te winnen volledig kwijt na de verloren partij. Er moest flink op hem ingepraat worden door trainers. Hij toonde veerkracht en won brons. Het meest onder in de indruk was ik van Edith Bosch. Zij kwam iedere wedstrijd de tatami (judomat) op met opgeheven hoofd, rechte rug en haar voeten stevig op de grond. Kortom, ze straalde iets onoverwinnelijks uit. Bosch kwam 12 seconden voor tijd achter, maar maakte in de slotseconde alsnog gelijk en won brons.

Begin jaren negentig zaten deze judoka’s op de basisschool. Ik vermoed dat ze op de plaatselijke judoschool hun eerste judopartijtjes vochten en dat hun talent was opgemerkt. Droomden zij toen al van een Olympische plak? Hadden zij toen al die ambitie?

Mentaliteit
Afgelopen seizoen stond ik in een judohal te praten met een moeder van een jonge judoka. Haar zoon (9 jaar) had verloren en ze troostte hem met de woorden: “Jongen is niet erg, meedoen is belangrijker dan winnen”. De jongen was het niet met zijn moeder eens. Hij wilde winnen en niets anders. Hierop zei ze tegen mij:“ach zolang hij het leuk blijft vinden en naar zijn zin heeft”. De ambitie van het kind was groot maar moeder zwakte dit af. Maar waarom? Leren verliezen is een belangrijke stap in de mentale ontwikkeling van een mens. Als de coach van Grol na de verloren partij had gezegd: “Jongen is niet erg, meedoen is belangrijker dan winnen” dan geloof ik nooit dat Henk uiteindelijk toch met de bronzen plak naar huis was gegaan. Natuurlijk heeft hij er de pee in maar belangrijk is om er over heen te stappen en snel een nieuw doel te bepalen en daar volledig voor gaan.

Aan de uitspraak “Ach zolang hij het maar naar zijn zin heeft” begin ik me steeds meer te irriteren. Natuurlijk is het belangrijk dat je het naar je zin hebt maar het alleen naar je zin hebben is niet een mentaliteit waarmee je dromen waar kan maken. Judobondscoach Cor van der Geest zegt hierover: “Nederland is een decadent land aan het worden. We zijn vaak al dronken en lopen de polonaise voordat een toernooi begint. Nederlanders hebben zin in een feestje, en daar is de sport voor nodig. Je kunt je wel afvragen of dat een goede ontwikkeling is. Ik vind dat een zorg.”. Hier ben ik het deels met hem eens en deze mentaliteit komt steeds meer voor in de samenleving. Gelukkig zie je genoeg ambitieuze, ondernemende jongeren die hun passie volgen en gaan voor hun droom. Laura Dekker is hiervan misschien wel het bekendste voorbeeld of de viertienjarige DJ Erik. Er is hoop want als we de cijfers van KvK mogen geloven dan blijkt dat het aantal jonge ondernemers t/m 24 jaar, exponentieel groeit. Natuurlijk zal niet iedere jonge ondernemer succesvol worden maar gaat het niet om de reis, de strijd?

De klas van 2028
De ondernemers, de sporters van 2028 zitten nu nog op de basisschool. Het zijn deze kinderen die het grootste evenement van de wereld gaan organiseren. Deze kinderen zitten vol met ambities en dromen. Moeten we dat afremmen? Als we nu kinderen veel meer de ruimte geven om hun passie te vinden en de reis veel meer centraal gaan zetten in het leerproces op scholen, voldoet dan niet het huidige onderwijs systeem nog? Als de kinderen nu eens de lat mogen leggen reikt deze dan niet hoger dan wat ons onderwijssysteem aan kan?

Dromen worden waarheid. Geef de jeugd de ruimte!

TIP: Lees ook de blogs van Paul de Blot, Op duurzaamheid gericht onderwijs en duurzaamheid gedragen door jongen mensen
T
IP: Olympisch Vuur – Doe Mee!
T
IP: “Celebrate Talent” – European Youth Olympic Festival 2013 in Utrecht 

2 gedachtes over “De klas van 2028 – Inspire a generation

  1. Marcel heeft het net niet begrepen. Zowel het judoënde kind als zijn moeder focussen op het resultaat: respectievelijk wel of niet van belang. Waar het om moet gaan is het proces. Niet meedoen op zich is van belang, of wel of niet winnen (dat is Marcel zijn focus), maar de manier waarop je meedoet!

    • @berend “De volledige uitspraak van Pierre de Coubertin luidt namelijk: “Het belangrijke in het leven is niet de triomf, maar de strijd, het essentiële is niet om te hebben gewonnen maar om goed te hebben gestreden.” Het gaat dus om de strijd, de wil om te winnen”. Je stapt niet een judomat op om te verliezen, toch? Als dat zo is dan is wedstrijdsport blijkbaar niet je ding.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s