Zomergasten – Het beste uit de boekenkast (2012)

Zondag 22 juli startte VPRO’s Zomergasten weer. Een avondvullend interviewprogramma waarin bekende Nederlanders in de gelegenheid worden gesteld om hun favoriete televisieavond samen te stellen. Aan de hand van door henzelf gekozen beeldfragmenten wordt de gast drie uur lang geïnterviewd. Stel je mag jouw favoriete fragmenten uitkiezen, welke zou je kiezen? Wat zou ik kiezen?

Bekijk hieronder mijn keuze’s uit de boekenkast…


SOCIALE MEDIA OP DE BASISSCHOOL
(Remco Pijpers, Mijn Kind Online)
Waarom? Het boek bevat verhalen over inspirerende leerkrachten, directeuren en één klassenouder. Hierin kunnen leerkrachten antwoord vinden op vragen zoals: Hoe combineer je wereldoriëntatie met sociale media? Hoe kunnen wiki’s je helpen bij je onderwijs? Hoe maak je de les spannender met QR-codes? Hoe maak je leerlingen mediawijs met een klassenblog? Hoe kun je apps benutten in de klas? Hoe stimuleer je creativiteit met sociale media? Hoe kun je Twitter in de klas gebruiken? Hyven met je groep, hoe doe je dat? Hoe laat je kinderen verhalen maken met podcasts?

Kortom, boordevol inspiratie voor leerkrachten een dus een absolute aanrader!


EDUSHOCK – BREINOPTIMIZER VOOR LEREN IN DE TOEKOMST
(Dirk de Boe/Bernard Lernhout/Pieter Sprangers)
Waarom? Een oproep tot meer creativiteit en innovatie in het onderwijs. Een boek met tips en trucs om het leren van de toekomst van binnenuit te veranderen. Hoe kun je met meer passie en plezier het leren van de toekomst vormgeven? Hoe laat je je niet langer meedrijven met de stroom maar word je zelf een trendsetter? Hoe pak je het concreet aan?


STURING EN RUIMTE
(Leo van de Vorst/Henk Roelofs)
Waarom? In onderwijsland wordt er veel gepolderd, maar wordt het niet tijd om het poldermodel niet meer in elke situatie als het hoogste goed te beschouwen?  Het management concept “Sturing en Ruimte” laat zien dat besluitvorming kan worden versterkt door gebruik te maken van de kenmerken van de paradox. Dus sturing te combineren met ruimte en juist de paradox te in te zetten, wordt het trekken van snelle conclusies vermeden en de creativiteit om nieuwe oplossingen te vinden gestimuleerd.


SOCIAL KIDS – Je kind op social media
(Marlies Slegers)
Waarom? Social media is intergraal onderdeel van dagelijks leven van kinderen. Een prima boek voor ouders die zich willen verdiepen in de belevingswereld van kinderen.


HANDBOEK voor HEMELBESTORMERS
(Stan Boshouwers)
Waarom? Opnieuw een boek over innovatie en creativiteit. Hoe zet je nieuwe ideeën de wereld in? Handboek hemelbestormers gaat over het ontwikkelen van nieuwe ideeën en hun rol bij verandering en vernieuwing. We hebben geen luchtfietsers nodig maar hemelbestormers!

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s