Kersttoespraak: “terug naar de basis”

koningin beatrix kersttoespraak.jpgMajesteit,

Morgen is het weer zover, uw jaarlijkse kersttoespraak.

Hierbij wil ik u hartelijk bedanken voor uw werk van het afgelopen jaar. U kunt waarschijnlijk herinneren dat ik vorig jaar rond kerst u vroeg om positieve aandacht te besteden aan het onderwijs.

Ik weet niet hoe u het heeft gedaan maar ik was blij met de geboorte van “lente in het onderwijs” en met de invulling van de avond van het onderwijs. Bekijk het gerust op uitzending gemist, dan ziet u het verhaal van bevlogen docenten.

Ik begreep dat u in 1991 in Japan bent geweest. Heeft u daar toen toevallig meester Kanomori ontmoet? Bent u daar ook geïnspireerd geraakt door zijn werk als schoolmeester? De schoolreis van meester Kanamori was voor vele mensen binnen het Nederlandse onderwijs een hoogtepunt. Als oma wilt u toch ook dat uw kleinkinderen les krijgen van een Nederlandse Kanamori, of niet?

Eigenlijk ben ik wel tevreden met 2012. We zijn op de goede weg, toch?

Ook uw zoon Willem Alexander heeft het begrepen:  “Het is voor Nederland heel belangrijk om weer een visie te hebben, om te kijken waar we op langere termijn naartoe willen met ons land. Het is nu allemaal korte termijn”, aldus de prins. “De Olympische Spelen kunnen als katalysator werken om een langetermijnvisie voor Nederland op te bouwen: wat willen we met onze infrastructuur, onze woningen, onze sport?”

Zijn betoog sluit goed aan bij mijn verhaal: “De klas van 2028 – Inspire a generation” waarin ik visie koppel aan ambitie en dromen van onze kinderen. Als we nu kinderen veel meer de ruimte geven om hun passie te vinden en de reis veel meer centraal gaan zetten in het leerproces op scholen, voldoet dan niet het huidige onderwijs systeem nog? Als de kinderen nu eens de lat mogen leggen reikt deze dan niet hoger dan wat ons onderwijssysteem aan kan?

Het was afgelopen jaar niet alleen maar positiviteit, helaas. Blijkbaar hebben we niet allemaal dezelfde waardes en denken mensen nog steeds te veel aan zichzelf in plaats van aan onze kinderen. Laat we maar niet te veel woorden hieraan besteden, maar u weet wel wat ik bedoel, denk aan aan Amarantis.

Ook op het gebied van social media zijn er mensen die alleen uit zijn op eigen gewin. Misschien moeten een aantal mensen in de wereld van mediawijsheid eens wat vaker in de spiegel gaan kijken en zichzelf eens afvragen waar ze nu eigenlijk mee bezig zijn en voor wie ze dit doen. Ik raad u aan om “Social Media Bashen, te lezen. Volledig eens met dit stuk!

En ja, er gaat weleens wat fout zoals dat facebook feestje in Haren, maar belangrijker is dat we met zijn allen eens moeten gaan nadenken in wat voor Nederland we nu eigenlijk willen wonen. Waar doen we het allemaal voor?  Wat is nu eigenlijk belangrijk in het leven? Hoe gaan we met elkaar om?

Beste koningin,

Kerst is een tijd voor bezinning. Terugkijken en nadenken over het leven. Leven en dood hangen aan dunne draad. Leven is een “bumpy road” met hoge pieken en diepe dalen, zoals u persoonlijk heeft ondervonden met uw zoon Friso. Het is een roerige tijd maar ik weet zeker dat we er met z’n allen bovenop komen. Ik wens u veel sterkte en veel gezondheid en hoop dat onderwijs ook in 2013 op u kan rekenen. Misschien kunt u komend jaar op de achtergrond weer onze kinderen helpen hun dromen te verwezenlijken en onderwijzigers een steuntje in de rug geven!

Geef onze jeugd toekomst, juist nu!

Fijne kerstdagen!

Marcel Kesselring

2 gedachtes over “Kersttoespraak: “terug naar de basis”

  1. Pingback: Kersttoespraak: “neem het heft in eigen hand” | Back2School

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s