Mediawijsheid: The next level!

Het was 2011 toen ik op scholen voor het eerst een filmpje liet zien van een 14 maanden oude peuter die angry bird speelt op een iPad. Ik stelde schoolteams de volgende vraag: “het duurt nog 3 jaar voordat deze peuter bij u op school zit, drie jaar media ervaring en dan…..?”.

Het is nu drie jaar later en waar staan we nu?

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft een tablet.  Sociale media zijn niet meer weg te denken uit de samenleving. Mediawijsheid is een algemeen aanvaard begrip dat voor jong en oud voldoende leervragen en leerstof oplevert.

Eerst zijn het de ouders die hun kind een beetje leren ‘drijven’ in het medialandschap. Ze nemen hun kroost aan de hand door samen de eerste stapjes te zetten op hun mobieltje of tablet, waarna het Nintendo tijdperk aanbreekt en kinderen steeds meer zelf willen doen om zo te belanden in de bouwwereld van Minecraft. Steeds een stapje verder, van beheren van apps, meekijken op facebook tot de brugklas want dan laten ze de brugpiepers bijna volledig los en merken ze dat het pedagogische gesprek steeds lastiger wordt.

En scholen?

Zij organiseren ouderavonden, voorlichtingslessen, maken mediaprotocollen, doen mediawijsheid lessen, mediawijsheid projecten (zoals mediamasters), gebruiken sociale media in de les….. We zijn dus goed bezig, toch?

Maar wanneer was nu die laatste ouderavond over sociale media en mediawijsheid en wat heeft het opgeleverd? Is er een leerdialoog ontstaan tussen ouders, leerlingen en de school? Ligt uw social media protocol misschien toch weer in de kast onder het stof? Of werken uw leerkrachten bewust aan de 10 mediawijsheidcompetenties?  Hoe mediawijs en mediavaardig zijn uw leerkrachten?

The next step!

Ik ben positief ingesteld. We zijn goed bezig, maar het wordt nu wel echt tijd voor de volgende stap! Het is tijd voor een structurele aanpak!

We hebben niet meer mediacoaches nodig, maar leerkrachten die een verdiepingsslag kunnen maken, die werken vanuit leerlijnen en in staat zijn om mediawijsheid onderwijskundig te integreren in hun lessen. We hebben niet meer “losse” mediawijsheidprojecten nodig maar een geintegreerd programma waarbij samen met ouders (buurt, sportvereniging….) wordt gewerkt aan mediawijsheidcompetenties van kinderen. Natuurlijk mogen er ook ouderavonden zijn, maar dan wel graag aansluiten op de ontwikkelfase van kinderen. Mediawijsheid is geen vak, maar een manier van denken en doen die in elk vak bewust moet terugkomen.

We leren kinderen zwemmen, ze gaan naar zwemles, schoolzwemmen en we vinden het dus belangrijk dat zij zich kunnen redden in een waterrijkland. We willen niet dat zij verdrinken en streven er naar dat alle kinderen een zwemdiploma B halen. Mooi, maar alle kinderen in Nederland moeten zich ook als een vis in het water voelen wanneer ze een duik nemen in het moderne medialandschap. Voor hun veiligheid, hun rol in de samenleving en natuurlijk vanwege het plezier! Leraren, ouders en directies hebben mediawijsheid ontdekt en zijn zich steeds bewust ervan dat dit niet meer is weg te denken uit de onderwijspraktijk ICT stopt niet met de invoering van tablets of sociale media. In de afgelopen jaren zijn waardevolle ontdekkingen gedaan op scholen en thuis. Leraren en ouders hebben gezien dat kinderen competenter zijn dan ze in eerste instantie verwachten. De volgende stap bestaat er uit dat mediawijsheid in scholen niet langer versnipperd en ongeleid is en ongedeeld plaatsvindt, maar dat er een transitie naar blijvende professionele ontwikkeling plaats vindt, voor de leraar en de leerling.

Ik ben dus niet ontevreden, het gaat best goed in Nederland met de mediawijsheid, maar we moeten nu wel alle bouwstenen en ervaringen gaan concretiseren in een geïntegreerd schoolbeleid om ervoor te zorgen dat we kinderen leren zich mediawijs te gedragen en mediavaardig zijn op alle 10 de mediawijsheidcompetenties.

Mediawijsheid op naar “the next level!”.

En ja, blijf nadenken want zelfs de beste duikers en zwemmers kunnen verdrinken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s