De nieuwe VIVES: Online respect

vives coverEén beeld zegt meer dan 1000 woorden is een uitspraak die de afgelopen tijd, naar aanleiding van de foto van het Syrische jongetje op het strand, werd gebruikt in het vluchtelingen debat. Natuurlijk is het verschrikkelijk maar als je het debat hebt gevolgd zie je ook wat een impact media heeft op onze samenleving. Het bewijst ook weer hoe belangrijk het is dat we onze kinderen leren media te begrijpen. Op Facebook kwam ik veel reacties tegen over de tijdelijke vluchtelingenopvang bij mij in de stad. Zonder enig respect werden ook ongenuanceerde reacties geplaatst. Blijkbaar schamen mensen zich hier niet voor want je ziet naam en toenaam op Facebook, of is dit toch een kwestie van mediawijsheid? Het bewijst dat we actueler zijn dan ooit want het thema van deze VIVES is: Media! Gelukkig staat mediawijsheid niet meer in de kinderschoenen en ben ik ontzettend blij dat het de redacteuren is gelukt om gezamenlijk een goed overzicht te laten zien van de laatste ontwikkelingen en activiteiten.

Er wordt vaak gepraat over jongeren en media maar wat vinden ze zelf eigenlijk? In deze VIVES komen ze dus uitgebreid aan het woord zoals Dennis Voorn [13] die zelf behoorlijk actief is op sociale media en zijn een eigen bedrijf heeft, Vivianne Maas [18] die graag haar mening geeft aan app bouwers en Araik Gingnagel [15] die de organisatie van World Hackathon Day en FuseHack op zijn naam heeft staan en al bij Matthijs van Nieuwkerk mocht aanschuiven bij De Wereld Draait Door, over media gesproken!

November is traditiegetrouw een maand waarin veel aandacht wordt besteed aan mediawijsheid. Zo vraagt de Week van de Mediawijsheid [#WvdM15] jaarlijks aandacht voor kritisch, leerzaam en vooral positief mediagebruik bij kinderen. Het #WvdM15 thema van ‘Media & Respect’ is me uit het hart gegrepen!
In elke studie en in elk beroep is het handig communicatie in woord, beeld en geluid actief toe te kunnen passen en begrijpen. Is een stevige verankering in het curriculum nodig om ervoor te zorgen dat de leerling van nu actief kan participeren en acteren in de mediarijke samenleving van nu; zowel als burger als professional?

Het begint klein, dus laten we dit jaar met respect de zwarte pieten discussie voeren! Fijne pakjesavond vol met mediawijze gedichten en mediagadgets!

Veel leesplezier

Marcel

Voor een tientje blijf je ons vriendje! 😉

VIVES zal in de derde week van november op de deurmat liggen van alle abonnement houders.


Vives is de twee-maandelijkse, onafhankelijke uitgave ten behoeve onderwijsinnovatie en ict binnen het primair-, voortgezet- en beroepsonderwijs. Zowel directie, het management, de ict-coordinator, de docent, als de leerkracht die nauwelijks met de computer werkt, kan Vives Magazine van begin tot eind lezen. De afwisselende artikelen, recensies, ingezonden stukken van lezers, originele columns en interviews maken Vives tot een zeer gewaardeerd en kwalitatief hoogstaand vakblad, dat met bijna 20.000 abonnees het hart van het onderwijs raakt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s