I became a teacher for the money and the fame

In mijn onderwijsmoment van 2015 schreef ik dat ik nieuwe focus ging aanbrengen in mijn eigen onderwijsactiviteiten en dat de volgende fase van mijn overstap naar het onderwijs is gestart: Bouwen aan nieuw onderwijs en terug naar de kern als vakspecialist. Alle puzzelstukjes beginnen steeds meer op zijn plaats te vallen en de nieuwe koers werpt nu al vruchten af.

Een greep uit de activiteiten van het afgelopen half jaar:

 • COschool
  COschool is een nieuw onderwijsconcept voor het Voortgezet Onderwijs. In mei is de COschool community live gegaan en was de allereerste ontwerpdag waarbij docenten COschool projecten ontworpen. Meer info: http://coschool.nl
 • Communities
  Kwartiermaker van PPO-NK, een online community als centrale ontmoetings- en werkplaats van het samenwerkingsverband passend onderwijs Noord-Kennemerland. Meer info: https://www.ppo-nk.nl.
 • Vakmanschap communicatie
  2-3 dagen per week stond ik weer met mijn voeten in de klei als PR / Communicatie medewerker op het Munnikenheide College, waar ik nu de laatste hand leg aan het strategisch communicatie plan en ik het intranet en narrowcasting project begeleid.
 • …………..
 • ………….

De komende jaren ga ik dus COschool verder uitbouwen, nieuwe communities starten en ……….

Vanaf volgend schooljaar ben ik docent online communicatie en conversation management!

Het vakgebied communicatie is in de afgelopen jaren geëvolueerd door de komst van het internet, communities en sociale media en ik heb deze evolutie volledig meegemaakt en ervaren! Als docent online communicatie en conversation management ga ik les geven aan studenten van de opleiding Communicatie van AVANS. Naast lesgeven ga ik studenten begeleiden tijdens hun studieloopbaan, bij stages en bij afstuderen en ga ik online communicatie meer toevoegen aan de opleiding. Samen met mijn nieuwe collega’s gaan we online communicatie beter borgen in de opleiding en integreren waar mogelijk. Ik vind de functie een prachtig mix van ontwerpen, doceren en begeleiden waarbij mijn ervaring vanuit mijn verleden bij Unilever, Heineken en Het Nederlandse Rode Kruis zeker weer goed van pas komt. Daarnaast hoop ik ook dat ik een beroep kan doen op mijn netwerk! In 1 klap heb ik er ineens heel veel collega’s bij!

Studiegids COM 1415 DEF-1De opleiding

De Academie voor Communicatie en User Experience van Avans Hogeschool biedt in Breda de opleidingen Communicatie en Communication & Multimedia Design. De academie heeft zo’n 800 studenten en zo’n 60 medewerkers. Studenten ontwikkelen zich hier tot strategische communicatiespecialisten of tot creatieve nieuwe media­ontwerpers. Communicatiestudenten richten zich op strategische communicatie binnen organisaties. De academie heeft een actief netwerk van bedrijven en professionals die bijdragen aan het onderwijs.

De opvatting van de opleiding Communicatie is om goed te adviseren over communicatie en het gedrag van individuen, groepen en de maatschappij moet begrijpen. Immers, met communicatie kan gedrag worden beïnvloed, begrepen, gefaciliteerd en gestimuleerd.

Strategische communicatie

De communicatie van organisaties staat centraal in de opleiding, oftewel strategische communicatie. Organisaties willen beïnvloeden, mensen begrijpen, mensen aan hen binden. Om organisaties beter te begrijpen en gedrag van mensen binnen organisaties te begrijpen worden recentelijke inzichten vanuit de organisatie- en veranderkunde en HR bestudeerd en verwerkt. Uiteraard moet communicatie bijdragen aan de doelen van een organisatie.

Studiegids Communicatie

Best of both worlds!

In de afgelopen jaren heb ik vele docenten getraind in het didactisch inzetten van sociale media en tablets. Vorig schooljaar heb ik op de PABO een topclass challenge mogen uitvoeren met studenten. Dit was voor mij een nieuwe doelgroep maar zeker niet minder interessant.  Sterker nog, het was superleuk om met jonge enthousiaste studenten te werken! Docent online communicatie en conversation management is voor mij dus een prachtige combi tussen onderwijs en het vakgebied. Ofwel, studenten helpen in hun ontwikkeling en ze de kneepjes van het vak leren, best of both worlds dus!


NOTE:

Als gevolg van deze stap zijn we samen tot de conclusie gekomen dat het hoofdredacteurschap van VIVES Magazine niet meer goed te combineren is met mijn nieuwe activiteiten. We hebben gezamenlijk besloten om mijn functie als mede-hoofdredacteur neer te leggen. Karin Winters is vanaf volgend schooljaar nog de enige hoofdredacteur. Hierbij wil alle redacteuren en lezers ontzettend bedanken voor de afgelopen twee jaar. Ik heb er van genoten! Dank!

VIVES lezers zijn nog niet van mij af want ik ga verder als redacteur binnen een nieuwe rubriek omtrent communicatie. 😉

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s