De onmacht van meester Maurits

Turner Yuri van Gelder is per direct naar huis gestuurd vanuit Rio omdat hij de normen en waarden die gelden binnen TeamNL en de KNGU turnploeg op grove wijze zou hebben overschreden. Yuri is de klas uitgestuurd, maar waarom eigenlijk?

Van Gelder zou nadat hij zich had geplaatst voor de finale op het onderdeel ringen, zijn weggegaan uit het Olympisch Dorp. Hij had wat alcohol genuttigd en kwam wat luidruchtig terug in zijn tijdelijk onderkomen.

Chef de Mission Maurits Hendriks was resoluut: “We staan voor samen excelleren met respect voor alle afspraken en regels. Onze sporters hebben een voorbeeldrol en daar past dit gedrag absoluut niet bij.”

Maurits blinkt niet uit in communicatie. Hij heeft misschien wel meer onrust gecreëerd door te zwijgen als het graf waardoor hij een voedingsbodem kweekt voor speculaties.

De onmacht van meester Maurits

Iedere docent heeft een “Yuri van Gelder” in de klas. Eentje die het groepsproces verstoort, eentje die zich niet houdt aan de afspraken, eentje die eerst doet en dan pas nadenkt, eentje die maar niet binnen die lijntjes wil kleuren…….

Ja en wat doe je dan als docent? Hou je hem erbij? Stuur je hem de klas uit?

Als docent ben je continu bezig met ruimte geven aan leerlingen en coachen. Je schept daarnaast kaders waarbinnen ze kunnen bewegen. Op school maak je SAMEN met leerlingen afspraken in de klas en stimuleer je positief gedrag. Het speelveld is duidelijk maar dan zijn er altijd jongetjes als Yuri die de randen opzoeken en daar soms overheen gaan. Hoe ga je om met buitenbeentjes en hou je hem aan boord? Hoe zorg je ervoor dat hij/zij presteert en zorg je ervoor dat je recht doet aan alle leerlingen? Dit zijn de dagelijkse uitdagingen van de leraar. We noemen dit passend onderwijs!

Maurits praat over samen excelleren maar dat kan toch voor eenieder op een zijn of haar eigen wijze of moet je in het keurlijf van regels. Maar door wie zij deze regels opgesteld? Als we Bouke Mollema moeten geloven zijn deze niet SAMEN met sporters gemaakt want hij kent de regel niet over sporters die geen alcohol mogen drinken tijdens de Olympische Spelen.

Natuurlijk zijn er gewoon algemene regels waar je je aan moet houden, we noemen dat de wet! Bij de Olympische Spelen is dit de olympische eed, de tekst die tijdens de openingsceremonie van elke Olympische Spelen wordt uitgesproken door een sporter. Door het uitspreken van de eed beloven de sporters dat ze zich tijdens de Spelen aan de regels zullen houden.

“In the name of all the competitors I promise that we shall take part in these Olympic Games, respecting and abiding by the rules which govern them, committing ourselves to a sport without doping and without drugs, in the true spirit of sportsmanship, for the glory of sport and the honour of our teams.”

Hebben topsporters dan nog een waslijst met regels nodig waar zij zich aan moeten houden?

Ik vind het triest om te constateren dat we steeds meer een land zijn geworden van regeltjes en grijze eenheidsworsten!

Van passend onderwijs naar passend topsport beleid!

“Zonder relatie geen prestatie” zegt Luc Stevens al jaren. Als docent ken je je pappenheimers en dus ook juist deze buitenbeentjes die kleur geven aan de klas, de maatschappij. Apple gaf ze een voetstuk en wij smulden van de commercial.

Het zijn deze buitenbeentjes die juist excelleren als ze goed begeleid worden en op de juiste momenten worden gecoacht. Waar was dat begeleidingsteam van Yuri toen hij het nodig had?

Elke dag, elk lesuur zit er een Yuri van Gelder in de klas….

Meneer Maurits u kunt nog heel veel leren van onze leraren!

“Onderwijs is topsport!”
Foppe de Haan
voetbaltrainer

 

 

2 gedachtes over “De onmacht van meester Maurits

  1. Mooie vergelijking tussen de klas en ‘TeamNL’. Mooie vergelijking sowieso tussen onderwijs en topsport. Mooi pleidooi voor ruimte geven aan de eenling die het net wat anders doet.
    Blijf het zelf lastig vinden om volledig te oordelen zonder alle feiten te kennen, elke dag komt er weer een detail bij, soms tegenstrijdig met eerdere. Voorlopig krijgt Yuri van mij in ieder geval zeker wel het voordeel van de twijfel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s