ENOUGH IS ENOUGH

Begin vorige eeuw zorgden bedrijven voor haar medewerkers en hun gezinnen. Een bekend voorbeeld is Lever Brothers (nu onderdeel van Unilever). Zij bouwden Port Sunlight om arbeiders te huisvesten voor haar zeepfabriek. De plaats had verschillende voorzieningen voor medewerkers van bioscoop tot bibliotheek. Het bedrijf wist dat gezonde medewerkers productiever zijn en de medewerkers waren blij met de welvaart. Het was een gemeenschap. Bedrijven gingen naar de beurs en aandeelhouders kwamen aan de macht. Zij wilden steeds meer geld verdienen. Bedrijven moesten daarom blijven groeien en speelden niet altijd een eerlijk spel. Maar ten koste van wat groeien? Ten koste van medewerkers en de natuur! De gemeenschap is er niet meer zoals het toen was, het verschil tussen arm en rijk is alleen maar groter geworden en ondertussen heeft het IPCC klimaatrapport weer bevestigd dat de groei op deze oude manier niet meer kan. We hebben de aarde uitgeput en geven de rekening keihard door aan volgende generaties. Het roer moet steviger om. Het is genoeg! Als je als bedrijf wil groeien zorg er dan voor dat de omgeving en de natuur er ook beter van wordt. Zorg weer voor je medewerkers en de gemeenschap maar zorg nu ook voor de natuur. Groei groen! En beste aandeelhouders investeer alleen maar in de planeet en denk niet alleen aan jouw korte termijn portemonnee. Beste multinationals, pak je verantwoordelijkheid! Toon leiderschap (en dat is niet met een raket de lucht in gaan). Beste consumenten kijk eens wat kritischer naar je eigen consumptie. Jij hebt invloed! (bv. minder vlees eten). Samen moeten we de moeilijkste puzzel uit de geschiedenis snel zien op te lossen.

Ik zet me vooral in voor de jeugd. We hebben ze keihard nodig. Zij zijn de leiders, de aandeelhouders, de consumenten van morgen. Zij moeten zo snel mogelijk meedoen om de puzzel op te lossen. Wat doe jij?

📖 Leestip:
Het grote gevecht: & het eenzame gelijk van Paul Polman van Jeroen Smit

🎬 Kijktip:
Dark Waters (Netflix)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s