LIVING LABS, HOE DAN?

“Een veerkrachtige samenleving is een samenleving die anticipeert op toekomstige uitdagingen en met haar evenwichtige economie op de lange termijn goed is voor mens en natuur.” (https://www.detransitiemotor.nl/tienpaden/)

Maar hoe gaan we versnellen naar een ecologisch duurzame en sociaal rechtvaardige samenleving? Living Labs worden gezien als een belangrijk instrument voor transities, maar hoe zet je ze op? of hoe bouw je ze uit om impact te vergroten? Living labs zijn lokale/regionale levensechte experimenteerruimtes waarbinnen onderwijs/onderzoek, overheid, bedrijven en burgers in co-creatie experimenteren, leren, testen en ontwikkelen voor verduurzaming van de samenleving. 

Een ingewikkeld co-creatie proces waar ik al een paar jaar mijn tanden in zet bij Urban Living Lab Breda maar nu ook bij Kenniscentrum Mission Zero. Verschillende labs, verschillende fasen, andere opzet maar vaak zelfde issues…

Wat is het programma? Is er een programma? Hoe brengen we de spelers op het co-creatie speelveld? Hoe sluit het aan bij bestaande programma’s of initiatieven? Hoe verleiden we ze? Hoe zorgen we ervoor dat ze dezelfde taal spreken? Hoe nemen we besturen/directies mee? Hoe houden we een onafhankelijke positie?

Kortom, een living lab roept veel vragen op….

Werken in een living lab is: doen, leren, aanpassen, doorontwikkelen…… samen puzzlen, samen (onder)zoeken, samen bouwen. I love it!

Fijn om op reis te zijn met boundary crossers, verbindingsofficieren, stadsmakers, ambassadeurs!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s